Author Topic: Refresh Rate  (Read 418 times)

Offline Punjabi

  • New Community Member
  • *
  • Posts: 377
  • You said you'd follow me anywhere;
  • Registered: 18/10/2012
    YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Group: DG
Refresh Rate
« on: 13 05, 2022, 11:01:34 pm »
Hey there. So I have a 144hz monitor and I used to play CIT on 77hz as we get those as maximum FPS. Recently I've noticed that my refresh rate in-game is being 60hz and it is a noticeable difference and the game doesn't feel smooth anymore as it is running at 60hz, not 77hz.

Is their anyone with any solutions?
- wrecked_by -

Offline MRTCN

  • **
  • Posts: 25
  • Never Say Never!
  • Registered: 19/03/2013
    YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Group: STYX
  • Ingame: Mrtcn
  • Squad: cheapsh0T
Re: Refresh Rate
« Reply #1 on: 14 05, 2022, 03:46:57 am »
Hey , I had this situation too . I was playing at 60hz within mta video settings fullscreen mode: standard . When I change this fullscreen mode : standard to borderless keep res , I get variable refresh rate between 60-77 and the game turns to ugly. I made research on it and I found a way (nvidia graphic card):

- turn off to g-sync settings from nvidia control panel
- close your adaptive sync or free sync from monitor settings

these are worked for me.Game was locked to 144hz after doing this.I hope this will work for u too.If you have any ideas other than the solutions above, I would appreciate it if you let me know.

Offline Punjabi

  • New Community Member
  • *
  • Posts: 377
  • You said you'd follow me anywhere;
  • Registered: 18/10/2012
    YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Group: DG
Re: Refresh Rate
« Reply #2 on: 14 05, 2022, 08:19:57 pm »
Hey , I had this situation too . I was playing at 60hz within mta video settings fullscreen mode: standard . When I change this fullscreen mode : standard to borderless keep res , I get variable refresh rate between 60-77 and the game turns to ugly. I made research on it and I found a way (nvidia graphic card):

- turn off to g-sync settings from nvidia control panel
- close your adaptive sync or free sync from monitor settings

these are worked for me.Game was locked to 144hz after doing this.I hope this will work for u too.If you have any ideas other than the solutions above, I would appreciate it if you let me know.

Hey. So yeah, the borderless keep res did make a difference. As soon as I hopped in the game, I could feel the smoothness. But yeah, the game looks blurry af. My G-Sync from Nvidia settings is off though. Is there anything I can do to make the game look normal?
- wrecked_by -

Offline MRTCN

  • **
  • Posts: 25
  • Never Say Never!
  • Registered: 19/03/2013
    YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Group: STYX
  • Ingame: Mrtcn
  • Squad: cheapsh0T
Re: Refresh Rate
« Reply #3 on: 14 05, 2022, 09:02:17 pm »
Hey. So yeah, the borderless keep res did make a difference. As soon as I hopped in the game, I could feel the smoothness. But yeah, the game looks blurry af. My G-Sync from Nvidia settings is off though. Is there anything I can do to make the game look normal?

if you turn off G-Sync from nvidia settings and turn off Free-Sync from monitor settings , hertz of monitor will be set itself to 144 in every situation.So, you can reset fullscreen mode to standard again.There will be no change in the monitor hertz.It will stabilize itself to 144.

Offline Punjabi

  • New Community Member
  • *
  • Posts: 377
  • You said you'd follow me anywhere;
  • Registered: 18/10/2012
    YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Group: DG
Re: Refresh Rate
« Reply #4 on: 14 05, 2022, 09:48:45 pm »
if you turn off G-Sync from nvidia settings and turn off Free-Sync from monitor settings , hertz of monitor will be set itself to 144 in every situation.So, you can reset fullscreen mode to standard again.There will be no change in the monitor hertz.It will stabilize itself to 144.
My monitor doesn’t have freesync. Infact, I’m using a laptop right now so yeah.
- wrecked_by -

Offline Xorke

  • Donator L3
  • *****
  • Posts: 96
  • Registered: 16/03/2018
    YearsYearsYearsYears
  • Squad: notEasy
Re: Refresh Rate
« Reply #5 on: 15 05, 2022, 03:30:55 am »
Right click multi theft auto.exe > properties > compatibility > Disable fullscreen optimisations (ticked)
Right click gta_sa.exe > properties > compatibility > Disable fullscreen optimisations (ticked)

Hop in the game, make sure the game settings is set to full screen only and not full screen keep res or windowed. Let me know how it goes

Offline thund3R

  • 1337 Founder
  • Donator L3
  • *****
  • Posts: 281
  • Registered: 06/06/2020
    Years
  • Group: 1337
  • Ingame: thund3R
  • Squad: Prodigy
Re: Refresh Rate
« Reply #6 on: 15 05, 2022, 11:43:13 am »
Right click multi theft auto.exe > properties > compatibility > Disable fullscreen optimisations (ticked)
Right click gta_sa.exe > properties > compatibility > Disable fullscreen optimisations (ticked)

Hop in the game, make sure the game settings is set to full screen only and not full screen keep res or windowed. Let me know how it goes
I've had my game fullscreen mode set to borderless keep res in MTA settings for the longest time ever without needing to mess with gta_sa.exe and Multi Theft Auto.exe compatibility settings. It's been working great ever since, I've been able to actually feel 70 hz in LS and 77 in LV. This fullscreen mode makes the game appear darker but IMO it just makes it look better since the default mode to me has always looked overexposed, too bright. And as and added bonus you can instantly alt + tab in and out of the game with no delays. Use whichever method you like but I just wanted to let you know such option exists as well.


Offline Xorke

  • Donator L3
  • *****
  • Posts: 96
  • Registered: 16/03/2018
    YearsYearsYearsYears
  • Squad: notEasy
Re: Refresh Rate
« Reply #7 on: 15 05, 2022, 12:57:04 pm »
I've had my game fullscreen mode set to borderless keep res in MTA settings for the longest time ever without needing to mess with gta_sa.exe and Multi Theft Auto.exe compatibility settings. It's been working great ever since, I've been able to actually feel 70 hz in LS and 77 in LV. This fullscreen mode makes the game appear darker but IMO it just makes it look better since the default mode to me has always looked overexposed, too bright. And as and added bonus you can instantly alt + tab in and out of the game with no delays. Use whichever method you like but I just wanted to let you know such option exists as well.


Yes you would be able to use the highest refresh rate on the bordlereless keep res setting but for certain players moving from full screen to keep res will or will not, give you blurriness, sluggish behavior, input lag, etc. Which is why I introduced the compatibility change which allows you to use Standard Full Screen on the highest refresh rate available. Hope that makes sense  :)

oh and for anyone wondering this applies to every old game too, if you'd like to take advantage of higher refresh rate in full screen, do the compatibility trick, you'll play smooth!

Offline thund3R

  • 1337 Founder
  • Donator L3
  • *****
  • Posts: 281
  • Registered: 06/06/2020
    Years
  • Group: 1337
  • Ingame: thund3R
  • Squad: Prodigy
Re: Refresh Rate
« Reply #8 on: 15 05, 2022, 02:34:09 pm »
Yes you would be able to use the highest refresh rate on the bordlereless keep res setting but for certain players moving from full screen to keep res will or will not, give you blurriness, sluggish behavior, input lag, etc. Which is why I introduced the compatibility change which allows you to use Standard Full Screen on the highest refresh rate available. Hope that makes sense  :)

oh and for anyone wondering this applies to every old game too, if you'd like to take advantage of higher refresh rate in full screen, do the compatibility trick, you'll play smooth!
I tried your method and I gotta admit it indeed makes the game feel smoother than my method. Thanks!

Offline GaMeFeR

  • The Mafious
  • L2 Staff
  • **
  • Posts: 829
  • Long live to Pirus.
  • Registered: 17/04/2019
    YearsYearsYears
  • Group: 18thStreetGang
  • Ingame: [CIT]GaMeFeR
Re: Refresh Rate
« Reply #9 on: 22 05, 2022, 05:20:25 am »
Any update @Punjabi

SCM | L2 Staff
Ex Guider & Applications Handler
| Ex Head DJ | Ex ICM
November 3rd 2020: @GaMeFeR Accepted for JCM. -- MaZika + FMMs

Offline Punjabi

  • New Community Member
  • *
  • Posts: 377
  • You said you'd follow me anywhere;
  • Registered: 18/10/2012
    YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Group: DG
Re: Refresh Rate
« Reply #10 on: 23 05, 2022, 04:07:03 pm »
Any update @Punjabi
Yo. Xorke fixed it for me. You can lock this.
- wrecked_by -

Offline Drago.

  • The Institute Leader
  • L2 Staff
  • **
  • Posts: 732
  • Manners Maketh Man.
  • Registered: 15/08/2012
    YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Group: The_Institute
  • Ingame: [CIT]Drago|Ti
  • Squad: Elixir
Re: Refresh Rate
« Reply #11 on: 23 05, 2022, 04:34:36 pm »
Locked, good to know! Cheers.
State Official
Director of The Institute.
Ex.Lieutenant of Armed Forces.
Drago#1339|MyAnimeList|Steam|My introduction